ΣΧΟΛΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ Ε.Μ.Π, 2014-15,
9ο ΕΞΑΜΗΝΟ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ 9
Διδακτική Ομάδα: Αριάδνη Βοζάνη, Ανδρέας Κούρκουλας, Θάνος Παγώνης
Επικουρικό Διδακτικό Έργο: Στεργία Σαραντοπούλου, Αντώνης Χαζάπης
Εξωτερική Συνεργάτις: Μυρτώ Κιούρτη


"It is Orson Welles's The Lady from Shanghai, a movie in which, in spite of the title, China never appears, but is referred to as a distant and mysterious reality - cliches within cliches. At the end of the movie, the images of the main characters are reflected by a myriad of mirrors, making it impossible not only for the spectator, but also for the characters themselves, to distinguish what is reality from what are mere reflections. The observer, after being exposed to so many contrasting realities, cannot help but wonder which, if any, is the ‘real’ China, and how many of the images will be shattered and smashed into pieces by the hard reality of a history still to be written.”




Thursday, November 6, 2014

Συμπληρωματικά για τη διατύπωση στρατηγικής

Μετά την ανάγνωση και μελέτη των κειμένων του διαγωνισμού, τη διερεύνηση των επιμέρους θεματικών, τις διαλέξεις αλλά και τις παρουσιάσεις και συζητήσεις που έγιναν στο μάθημα η εικόνα που έχουμε πλέον διαμορφώσει σχετικά με την πόλη της Shenzhen και ειδικότερα την περιοχή της δικής μας παρέμβασης έχει σε έναν βαθμό αποσαφηνιστεί. Κατά συνέπεια σε αυτή τη φάση καλείστε να προχωρήσετε στο επόμενο βήμα, δηλαδή σε μια πρώτη απόπειρα προσδιορισμού της δικής σας αφήγησης σχετικά με την περιοχή μελέτης και ταυτόχρονα της σχεδιαστικής στρατηγικής που επιλέγετε να ακολουθήσετε. Κάθε ομάδα καλείται να παρουσιάσει σε δύο πινακίδες – εικόνες προβολής (power point ή acrobat reader), τη βασική στρατηγική με την οποία επιλέγει να προσεγγίσει την περιοχή μελέτης.

Στην παρουσίαση αυτή σκόπιμο είναι να αποτυπώνονται τα εξής:

Α. Ποια είναι η βασική αφήγηση (narrative) που συγκροτείτε σε σχέση με την περιοχή μελέτης. Με ποιον τρόπο η αφήγηση αυτή αποτυπώνεται ως τίτλος, δηλαδή ως συνεκτικά διατυπωμένη φράση που αποδίδει με γλωσσική ευκρίνεια το όραμά σας (vision) για την περιοχή το οποίο και θα καθορίσει την σχεδιαστική σας στρατηγική.
Β. Ποια είναι η βασική πολεοδομική-αρχιτεκτονική στρατηγική που ακολουθείτε σε σχέση με την παρέμβαση στην περιοχή μελέτης.

Μέσω της στρατηγικής αυτής οφείλουμε να διαχειριστούμε τα εξής θεμελιώδη ζητήματα:

  1. Διασύνδεση των δύο περιοχών Sungang και Qingshuihe με στόχο τη συγκρότηση της ενιαίας περιοχής της SQ, η οποία θα υπερβαίνει τον υφιστάμενο διπολισμό – κατακερματισμό. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να διερευνηθούν ζητήματα συρραφής του αστικού ιστού όπως και ζητήματα κινητικότητας με στόχο τον δημιουργικό επαναπροσδιορισμό των τεχνητών ορίων (λεωφόρος, σιδηροδρομικές γραμμές) και των φυσικών ορίων (λόφοι, ποτάμι, πάρκο). Ακόμα θα πρέπει να διερευνηθούν ζητήματα που αφορούν τη σχέση της κτιριακής μάζας και του κενού με απώτερο στόχο έναν επανασχεδιασμό που θα οδηγήσει σταδιακά μέχρι και την κλίμακα του οικοδομικού τετραγώνου.
  2. Επαναδιαπραγμάτευση των χρήσεων γης με στόχο την ενίσχυση της αστικότητας στην περιοχή μελέτης, την απάντηση στη μονολειτουργικότητα που παρατηρείται σε ορισμένες περιοχές (πχ. αποθήκες) και τη διαχείριση των μεγάλων αστικών κενών.
  3. Διαχείριση της τοπιογραφίας της περιοχής μελέτης με έμφαση στους λόφους και το αστικό πάρκο, τα οποία αυτή τη στιγμή δεν λειτουργούν συνεκτικά μέσα στον υφιστάμενο ιστό της πόλης.
  4. Στρατηγικές ανάπτυξης της σχεδιαστικής πρότασης σε βάθος χρόνου 30 ετών, όπως ζητείται από τον διαγωνισμό. Χρονικός επιμερισμός της πρότασης σε φάσεις ανάπτυξης (phasing).




No comments:

Post a Comment